Bygga en Molly från tubetown.de

Hur svårt kan det vara att sätta ihop en byggsats ? Det finns bara ett sätt att ta reda på det. Ett mail till tubetown.de om jag kunde slippa köpa rör av dem ( det kunde jag) så var det bara att beställa. Lådan kom med posten efter 3 dagar. Inuti fanns en låda till :

Jag kunde ju inte hålla mig, så lödkolven kom igång ..
Nätdelen färdigmonterad Kretskortet är enkelsidigt. Allt passar bra men hålen var lite snålt borrade, "noname"-motstånd med lite ruffiga ytor är svåra att pressa igenom.

Det s.k. "turretlösa turretboardet" monterat Notera det primitiva metoden att koppla samman med, det fungerar men är nog lite onödigt primitivt.

Många grejor blev det : Byggbeskrivningar får man hämta ut och printa, men de är bra!
Jag missade att beställa chassie, däremot har jag fått en fin frontpanel. Nåja, chassie är beställt och kommer.

Chassiet levererat

Väl packat Första missen : potarna har ett styrstift som skall fixera i ett motsvarande hål i chassiet. Detta hål saknades. Fram med borrmaskin och 3mm borr. Lite förstorat: Nästa problem kom vid montering av utgångstrafon. Under trafon sitter distanser for montering av nätdelen. En av distansernas muttrar kommer rakt under trafon. Jag tror att jag borrar ett par nya hål lite längre "framåt" för att lösa detta.

Nu (dagen efter) blev lösningen att montera distanser under utgångstrafons fästen, samt gummikuddar på chassiet under toroiden.
Att vända på distanserna, dvs monterade dem med försänkta skruvar från ovansida och montera korten med muttrar blir inte bra. Dels för att de medskickade försänkta skruvarna är för långa, dels för att det blir väldigt trångt med muttrar på korten. Observera turretboardet-utan-turrets, se så skruvarna klämmer sig emellan komponenterna.
Ovansidan med distanser

En närbild på toroiden och dess gummikuddar

Första power on med molly


Nu har jag monterat kortet. De medskickade flertrådiga kablaget fick jag överge, det är nästan omöjligt att få in alla kardelerna i kortet utan att riskera spretande trådar. Beslutet togs att avända enkeltråd till allt som ansluter i kortet. Som synes finns det B+, ingen rök ingen eld (ännu)
Jag är osäker på hur phono-jacken skall kopplas, det får väl fixas av kompetent personal om det är fel.

Klar och fungerar !

Byggd enligt schema ( B+ till ecc99 from B2 ) ger den 3.5w, flyttar man ecc99 till B1 ökar effekten till 4w. Sedd framifrån Botten helbild. Primären har uttag för 220 230 och 240V, jag borde sätta dem i en kopplingsplint som är fastskruvad, nu sitter det bara moderna sockerbitar. Vidare gjorde jag misstaget att klippa glödlindningen från trafon, det blev att montera en lödplint mellan trafon och ecc99. Så här efteråt kanske det var en bra grej, nu får man bra plats att montera jord-motstånden och man slipper långa styva kablar vid rörsockeln. Botten detalj

Provning och anpassning by RACING

Racing har haft vänligheten att utvärdera bygget samt föreslå några ändringar.
Och själen i burken : ( tack racing ) ljudprov